06-51175420

Heb je vragen? Wil je gewoon even sparren? Of wil je weten wat het kost? Je mag me altijd bellen, mailen of appen.

06 - 51175420

“De aanpak van Mirian heeft daadwerkelijk impact”

Wat doet Mirian Rutten anders dan ‘de reguliere zorg’? Dit wordt me regelmatig gevraagd. De beste manier om dit uit te leggen, is door iemand aan het woord te laten die het ervaren heeft. In dit interview vertelt Maaike van Gils haar verhaal.

Hoe kwam je bij Mirian terecht?

Mijn oudste zoon vond het spannend om gezien te worden in de klas. Zijn zelfvertrouwen was niet groot. Hij maakte zich in bepaalde situaties liever onzichtbaar of ging zaken uit de weg. Ook kon hij moeilijk overweg met te veel prikkeling vanuit de omgeving. Dit werd ook duidelijk tijdens de Rots en Water training op school. Zowel wij als ouders als de juf zagen zijn mooie eigenschappen (want die heeft hij volop!) onvoldoende uit de verf komen. Dus wij besloten hier hulp voor te gaan zoeken. Maar waar?

Op LinkedIn zag ik steeds Mirian Rutten voorbij komen en ik dacht: Waarom is dat toch, moet ik daar iets mee? Mirian is een oud-collega, we hebben allebei gewerkt bij Juzt. Ik wist dus wat Mirian deed. Ook had Mirian destijds een kind van een collega heel goed geholpen. Een kind dat net als mijn oudste ook ‘vast zat’. Haar credo ‘de kracht van je hoofd zit in je lijf’ triggerde mij. Wij zijn namelijk mensen die erg in hun hoofd bezig zijn. Ik zocht daarom iets waardoor mijn zoon, die veel in zijn hoofd zit, in verbinding zou komen met zijn lijf en gevoel. Ik wist van Mirians systemische manier van werken en verwachtte dat mijn zoon hier iets aan kon hebben. Ik had namelijk al wel geleerd dat het gedrag van een kind niet alleen iets is van het kind zelf, maar ook van het gezin eromheen. Het moest dus iets breder zijn dan ‘even een therapie volgen’. Uiteindelijk besloot ik contact met Mirian op te nemen.

Wat gebeurde er?

Mirian legde uit dat het gedrag van onze zoon een spiegel is van het hele gezin. Zijn gedrag hangt samen met dat van de andere gezinsleden en het systeem eromheen. Met alle facetten in het leven. Daarom vroeg ze of we met het hele gezin dit traject wilden volgen.

We hebben nu een paar sessies gehad. Ik had verwacht dat zij veel zou praten. En dat wij veel moesten praten. Maar dat is niet zo. Mirian werkt heel fysiek. We moesten spelletjes doen. Oefeningen. Dan observeert zij ons gedrag als individu en hoe we met elkaar omgaan. Af en toe zegt ze iets om ons een spiegel voor te houden. Dan word je je direct bewust van je eigen gedrag. Zo hebben we al veel geleerd over onszelf en onze positie ten opzichte van elkaar.

Kun je daar een voorbeeld van geven?

We deden een familieopstelling. Dat is een ervaring… dat kun je eigenlijk niet uitleggen. Je staat dan voor jezelf en Mirian representeert iemand anders van het gezin. Ik mocht zelf het thema kiezen: loslaten. Ik vertelde dat ik elke avond met mijn kinderen ga lopen en dan houden ze mijn hand vast. Mijn zoon wordt tien en toch wil hij nog altijd heel stevig mijn hand vasthouden. Terwijl ik liever naast mijn man loop. Ik vroeg mij af wat er achter dat hand vasthouden zat.

Mirian vroeg of ik wist waar dat gedrag vandaan komt. Nee dus. Toen vroeg ze of ik veel zorg heb moeten geven in mijn leven. Daar had ze een punt. Ik heb jarenlang heel veel mantelzorg gedaan. Vervolgens deden we de gezinsopstelling. Mirian stond in de rol van mijn zoon en ik moest niet denken, maar waarnemen en voelen. Mijn benen werden heel zwaar, ik knielde voor hem neer ofwel hij stond boven mij. Ik kwam erachter dat mijn oudste zoon voor mij zorgt. Doordat ik zo veel zorg voor anderen, voelt hij de behoefte om voor mij zorgen. Hij heeft de ouderrol opgepakt. Mirian legde uit dat de posities in ons gezin niet helder zijn. Als we dat herstellen, zal rust ontstaan en gaat onze zoon zijn kinderrol weer oppakken. Dat was heel verhelderend. Ik wil dat hij beseft dat hij niet hoeft te zorgen voor mij. Dat hij verder gaat met zijn eigen leven. Daar helpt Mirian ons nu bij.

Kun je uitleggen wat die familieopstelling voor jou deed?

Onbewuste processen weergeven en naar een bewust niveau krijgen. Dat doet Mirian zonder waarde oordeel eraan te koppelen. Het gaat haar niet om goed of fout, maar om wat er gebeurt. Om het proces inzichtelijk te maken. Zodat je begrip krijgt voor elkaars situatie. En uiteindelijk moet je het dan toch zelf doen.

Mijn uitdaging is om uit mijn hoofd te komen. Ik ben te veel aan het denken, wil meer in verbinding komen met mijn gevoel. Daar begeleidt Mirian mij in. Ze laat me dingen voelen. Brengt me terug in mijn lijf. Dat vind ik erg fijn.

Mirian laat je dingen aanvoelen. En ook de mensen om je heen maakt ze bewust van waar jij staat. Dan kun je samen verder met die situatie. Laatst ging ik weer wandelen met onze oudste zoon. Toen zei hij: ‘Mama zit eens niet zoveel na te denken’. Hij voelt dat, omdat ik dan blijkbaar in zijn hand knijp. Op het moment dat ik stop met denken, dat ik er echt ben ‘in het hier en nu’, dan laat hij mijn hand los. En hij praat er op los. Hij hoeft niet meer voor mij te zorgen, hij mag weer kind zijn.

Wat vind jij de kracht van die aanpak?

Als Mirian mij dit theoretisch had vertelt, was de boodschap veel minder duidelijk overgekomen. Doordat ik het nu zelf voelde, leerde ik er iets van. Je leert iets door het te ervaren. En dat is tien keer krachtiger dan de theoretische uitleg erachter. Het komt echt binnen, omdat je het voelt. Mirian zegt niet eens zo veel, maar het heeft impact.

Nog een voorbeeld: we deden een spel waarin we een bal van elkaar moesten afpakken. Toen dat niet lukte, werd mijn jongste zoon boos. Mirian legde hem uit dat zijn boze aanpak er niet voor zou zorgen dat zijn broer de bal aan hem zou geven. Hij deed nog een paar pogingen. Toen gaf Mirian een kleine hint over wat hij zou kunnen doen. Hij deed het en veroverde de bal. Een succeservaring! Zo leerde hij dat zijn ademhaling omhoog schiet als hij boos wordt. Dat hij dan niets meer bereikt. En dat hij dan zijn ademhaling omlaag moet brengen, om succes te behalen. Door dit zelf te ervaren, begreep hij wat de essentie is van wat de therapeut bedoelt.

Wat vind jij kenmerkend voor de aanpak van Mirian?

Het fysieke bezigzijn. En dat ze met het hele gezin werkt. Vaak komt een moeder met haar kinderen; Mirian wil het liefst dat de vader ook meekomt, voor de beste gedragsverandering in het hele gezin. Mijn man is geen prater. Hij zou niet naar een praat therapeut willen. Maar bij Mirian luistert hij, hoeft hij niet veel te zeggen. Hij doet mee met de oefeningen en haalt er zeker ook iets uit.

Mirian als persoon is heel sterk. Ik kan mensen – therapeuten – snel om de tuin leiden, maar dat gaat bij Mirian niet. Zij kijkt dwars door me heen. Ik kan me niet verstoppen, dat vind ik het mooie. Je komt echt aan de beurt, waardoor je het meeste haalt uit de therapie. Ze laat je je valkuil zien.

En als je nog niet klaar bent om iets aan te gaan, bijvoorbeeld omdat je trots in de weg zit, dan laat ze het even liggen en komt ze er later een keer op terug. Ze tipt het wel even aan, zodat je er over gaat nadenken. Dan kan het indalen, rijpen. Dan heb je de tijd om bijvoorbeeld eerst iets anders te verwerken. Ze wacht totdat je klaar bent om het aan te pakken. Dat bouwt ze heel goed op.

Veel mensen om me heen lezen zelfhulpboeken. Ze kunnen het allemaal theoretisch vertellen. Maar daar heb je niks aan als je het niet voelt, als je het niet ervaren hebt. Je moet je lijf gebruiken. Niet alleen in je hoofd zitten. Bij Mirian leer je veel door het te ervaren.

Hebben de eerste sessies ook voor je oudste zoon al effect opgeleverd?

Ja. Hij maakt steeds meer grapjes en in de klas laat hij zich plotseling op allerlei manieren zien. Hij voelt zich steeds sterker. We gaan met Mirian door om te zorgen dat hij weer sterk staat en zelfvertrouwen uitstraalt. Dat gaat lukken!

Voor jongeren

Mirian Rutten coacht jongeren, kinderen en hun ouders. Wil je weten of zij ook iets voor jou kan betekenen? Neem dan contact op via 06 – 511 75 420 of lees verder bij de informatie voor jongeren.

© 2021 Mirian Rutten