06-51175420

Heb je vragen? Wil je gewoon even sparren? Of wil je weten wat het kost? Je mag me altijd bellen, mailen of appen.

06 - 51175420

De uitdagingen van hoogbegaafde managers

Als je manager bent én hoogbegaafd, heb je andere uitdagingen dan andere managers. Hoogbegaafde managers zien hun eigenschappen vaak als valkuilen. Terwijl het juist ook kwaliteiten (kunnen) zijn.

Het beste uit mensen krijgen, vergt inspanning. Het is soms een behoorlijke opgave om eruit te krijgen wat erin zit, ook bij jezelf. Hoogbegaafde managers hebben vaak zo veel gedachten, dat ze daar niet het gewenste resultaat uit kunnen halen. Bovendien redeneren ze intuïtieve signalen vaker weg.

Hoe komt dat?

Mensen in verantwoordelijke posities hebben de neiging veel ‘in hun hoofd te gaan zitten’. Het rationele vermogen neemt graag de overhand. Dit zie ik vooral veel bij hoogbegaafde managers. Als je druk bent met scenario’s, strategieën en oorzaak-gevolg-vragen, heb je minder aandacht voor het zintuiglijke. En doordat je je minder bewust bent van je eigen lichaamstaal, kan dit ertoe leiden dat je de overtuigingskracht mist om écht gehoord te worden. Hoogbegaafde managers hebben daardoor regelmatig moeite om duidelijk te maken wat ze willen communiceren. Met als gevolg dat ze zich niet gehoord voelen. Sommige managers lopen daardoor zelfs vast.

Communicatie is voor managers van groot belang. Niet alleen verbale communicatie, maar zeker ook wat je non-verbaal uitstraalt. Lichaamsbesef speelt dan ook een grote rol in modern high-performance leadership.

Wat zijn de uitdagingen van hoogbegaafde managers?

Veel begaafde managers die bij mij komen, hebben de behoefte om krachtiger in hun omgeving te staan. Ze willen meer ‘bij zichzelf blijven’ als manager en beter hun grenzen aangeven. Vaak leer ik hen dan hoe ze krachtiger kunnen leidinggeven zonder té dominant te zijn. En hoe ze mensen kunnen aansturen, zonder te zeggen wat er moet gebeuren. Begeleiden in plaats van afbreken.

Ik leer hoogbegaafde managers hoe ze zich kunnen inleven in de ander. Hoe je kunt ‘meebewegen’. Hoe je rust creëert zodat je kunt samenwerken vanuit rust en ontspanning. Doordat je als manager sterker wordt in al deze zaken, kun jij vervolgens het geleerde doorgeven en zo het maximale halen uit het team en de medewerkers.

Hoogbegaafde managers zien hun eigenschappen vaak als valkuilen. In mijn trainingen en coaching geef ik hen meer inzicht in deze eigenschappen, zodat ze gaan inzien dat dit juist kwaliteiten zijn. Ook leer je hoe je deze kwaliteiten beter kunt inzetten als manager. Mijn oefeningen versterken het zelfvertrouwen en de sociale en communicatieve vaardigheden. Ze leren om duidelijker te communiceren, hun eigen ruimte in te nemen en zodoende steviger in hun schoenen te staan.

Meer informatie

Naast de trainingen die ik geef via De Baak, bied ik ook zelf een zeer goed beoordeelde training voor hoogbegaafde managers. Meer info daarover vind je hier: https://www.mirianrutten.nl/trainingen/krachtiger-leidinggeven-zonder-stress.

Je kunt ook kiezen voor individuele coaching: jij geeft dan zelf aan welke vragen je hebt, zodat mijn begeleiding nog beter aansluit bij jouw behoefte. Wil je hierover meer informatie? Je mag me altijd bellen: 06 – 51175420.

Wil je liever een traject waarin je focust op de prestaties van je (management) team? Kijk dan bij de informatie Voor managementteams.

© 2021 Mirian Rutten