Fysieke coaching om letterlijk weer in actie te komen
Bij de begeleiding van mensen wordt vaak een cognitieve aanpak gehanteerd. In sommige gevallen werkt een fysieke aanpak beter. Een voorbeeld daarvan is de jongen in deze video (zie onder).
Deze hoogbegaafde jongen kampte met uitdagingen. Na analyse ontdekte ik waar hij tegenaan liep: hij kon moeilijk naar zijn doel, kon niet makkelijk doorzetten. Hij wilde dingen wel in zijn hoofd, maar kwam niet in actie om het fysiek toe te passen. Gevolg daarvan was dat hij weinig aan zijn schoolwerk en huiswerk toe kwam.
Een fysieke aanpak bracht de gewenste resultaten. Deze oefening (zie video) is een onderdeel van het zelf uitproberen. Ik geef aan dat hij dit kan doen en vervolgens gaat hij het zelf proberen. Hij blijft het uitproberen totdat hij het zelf kan.
Het doel is dat de jongen meer in beweging komt, tot actie overgaat, en dat hij traint om dingen tegelijk te doen. Voor het balanceren en tikken tegelijk, moeten je hersenen heel goed samenwerken. Dat oefenen we samen. Waarom dat belangrijk is, leg ik onder de video uit.
Door middel van dit soort oefeningen probeerde hij vaker van alles zelf uit. Vooral omdat het spelenderwijs is en omdat het fysiek is (in tegenstelling tot school); daar had hij behoefte aan. Langzaamaan bouwden we op.
Uiteindelijk kwam de jongen steeds makkelijker in actie en probeerde hij meer, ook huiswerk. En doordat zijn hersenen beter samenwerken, ging ook dat steeds beter. De jongen zit nu lekker in zijn vel en er is meer rust in huis. Een mooi resultaat!
Waarom is bewegen zo belangrijk in de begeleiding?
Bij de begeleiding van mensen wordt gelukkig steeds meer aandacht besteed aan het fysieke stuk. Ook psychologen en orthopedagogen hebben steeds meer oog voor wat beweging doet met het lijf. Graag leg ik uit waarom bewegen een enorm belangrijk onderdeel is in begeleiding.
Bewegen is essentieel voor een goede gezondheid
Het is algemeen bekend dat regelmatige lichaamsbeweging een positief effect heeft op de fysieke gezondheid, het mentale welzijn, een verbeterde immuniteit, de bloedsuikerregulatie, verbeterde cognitieve functies, een verhoogd energieniveau en een verhoogde levensduur. Wat beweging voor effect heeft op de hersenen, dus het mentale welzijn, wordt soms onderschat.
Bewegen en spanning
Stress en spanning worden opgeslagen in je spieren. Wanneer je vertelt over iets dat spannend, moeilijk of traumatisch was, dan komt je lichaam meteen weer in datzelfde gevoel terug. Dit komt omdat de stress opgeslagen is in je hele lijf; je spieren, je pezen, overal.
Door te bewegen, stimuleer je je hersenen én je lichaam om met deze emoties aan de slag te gaan: zo kun je meer relaxed en ontspannen worden.
Bewegen is dus heel belangrijk om te herstellen. Eigenlijk net zoals slapen dat is. Als je niet goed slaapt door stress, kun je ook niet herstellen. Slapen, bewegen en ook muziek helpen om je lichaam én je hersenen rustiger te krijgen.
Je dient hiervoor wel de goede beweging te zoeken. Ga geen stressvolle beweging maken -dus geen marathon lopen - als je wat rustigers nodig hebt. Kies een vorm van beweging die zorgt dat jouw lichaam kan herstellen.
Belangrijk in begeleiding
Beweging zou veel meer gestimuleerd mogen worden, vind ik. Psychologen, orthopedagogen en andere begeleiders kunnen aan hun cliënten, mensen met psychische en mentale uitdagingen, uitleggen waarom beweging belangrijk is.
De nervus vagus en de psoas kun je rustiger krijgen door goed adem te halen, én door het doen van rustige, fysieke oefeningen. Of juist door de grens op te zoeken. Maar dan wel de grens die past bij die persoon en dat verschilt. Iedereen is anders. De een moet juist heel hard aan de slag - dus wel een marathon lopen – en voor de ander is het beter om stevig te gaan wandelen in de natuur.
Zelf zet ik al tijdens de begeleiding fysieke oefeningen in. Op die manier worden emoties die loskomen direct beter verwerkt.
Tijdens mijn opleiding leer ik aan psychologen, orthopedagogen en andere begeleiders hoe ze dat kunnen doen. Zij reageren daar heel positief op. Velen van hen gaan dit direct gebruiken.
Het effect van lichaamsbeweging
Wil jij meer weten over fysieke coaching? Over wat beweging doet in het lijf en de hersenen? Ik wil graag mijn kennis en ervaring delen. Als jij wilt leren hoe je mensen mentaal, fysiek en emotioneel in balans kunt brengen, dan is mijn opleiding ‘De kracht van je hoofd zit in je lijf’ iets voor jou.