06-51175420

Heb je vragen? Wil je gewoon even sparren? Of wil je weten wat het kost? Je mag me altijd bellen, mailen of appen.

06 - 51175420

Lichaamsbewustzijn in begeleiding

De begeleiding van hoogbegaafden is vaak op het cognitieve gericht: leren leren, denk- en studievaardigheden, filosoferen, mindset of een benadering vanuit de cognitieve therapie. In dit interview legt Mirian Rutten uit dat lichaamsbewustzijn en fysieke coaching de begeleiding van hoogbegaafden completer maken.

“Hoogbegaafde kinderen kunnen denken, praten en redeneren als de beste. Ze snappen prima hoe iets zit en waarop ze vastlopen, maar hoe gaan ze dat dan veranderen? Het is niet fout om via de cognitie aan de slag te gaan, maar er is meer”, legt Mirian uit. “Met denken alleen kun je geen patronen doorbreken. Daarvoor is ook voelen en doen nodig. Daarvan wil ik leerkrachten en begeleiders bewust maken.”

Lichaamsbewustzijn opleiding

Lichaamsbewustzijn in begeleiding van hoogbegaafden

“Je kunt heel veel zien als je kinderen oefeningen laat doen. De een valt stil of moet huilen, de ander is steeds aan het denken, weer een ander haakt af of verzet zich. Je ziet dus of ze overwegend voelen, denken of doen. Dat kun je gewoon benoemen: ik zie tranen in je ogen, ik zie dat je een stap terug doet, ik zie dat je je vuisten balt. Niet interpreteren, maar alleen benoemen wat je ziet.”

Zo kun je kinderen helpen om zichzelf te leren kennen. “Doordat jij het benoemt, voelen ze zelf hoe hun lichaam reageert. Ze ervaren welk afweermechanisme hun lijf kiest. Met enige toelichting kunnen ze ondervinden dat het ook anders kan. En ontdekken hoe. Vanuit dat bewustzijn kunnen ze echte stappen gaan zetten.”

lichaamsbewustzijn fysieke coaching

De kracht van je hoofd zit in je lijf

“Veel hoogbegaafden leven erg in hun hoofd en vanuit het denken. Dat geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Ze proberen via het denken controle te houden. Zijn zich vaak weinig bewust van hun lichaam. Dat lichaam gebruiken ze vooral om hun hoofd ergens naar toe te bewegen”, lacht Mirian.

“We zien dan dat mensen hun gevoel wegrationaliseren, of dat ze blijven denken en niet tot handelen komen. De mensen die ik begeleid, hebben vaak al veel geprobeerd: praten, therapie, bedenken hoe het anders zou kunnen, maar via het denken, komen ze er niet uit. Via lichaamsbewustzijn lukt het wel: de basis is om te voelen in je lijf. Dat enorme denken gaat nooit over, maar het is wel beter te handelen als je meer in je lichaam zit. Dan komt voelen, denken en doen meer in balans.”

Mirian biedt opleidingen om leerkrachten, begeleiders en coaches te leren wat en hoeveel ze met lichaamsbewustzijn kunnen doen. En hoe ze fysieke coaching kunnen inzetten. Als jij wilt leren hoe je mensen mentaal, fysiek en emotioneel in balans kunt brengen, dan is mijn opleiding ‘De kracht van je hoofd zit in je lijf’ iets voor jou.

© 2021 Mirian Rutten