06-51175420

Heb je vragen? Wil je gewoon even sparren? Of wil je weten wat het kost? Je mag me altijd bellen, mailen of appen.

06 - 51175420

“Ik pas het veel toe bij mijn cliënten”

Mirians opleiding ‘De kracht van je hoofd zit in je lijf’ leert je hoe je fysieke coaching toepast. Hoe is het om deze specialisatie in lichaamsbewustzijn te volgen? En wat heb je er vervolgens aan in je dagelijkse werk? Daarover vertelt Conny van Iwaarden, oud-cursiste.

Conny van Iwaarden begeleidt hoogbegaafde en hooggevoelige kinderen en volwassenen. Ze is sinds 10 jaar bezig met energetische therapie en volgt nu de hbo-opleiding Holistische Energetische Therapie. Daarnaast rondt ze op dit moment de post hbo-opleiding Talentbegeleider af bij Novilo. Midden in de corona crisis richtte ze Aequilibria op, haar eigen praktijk voor coaching en energetische therapie in Apeldoorn. Ze volgde de specialisatie lichaamsbewustzijn bij Mirian in het voorjaar van 2021. Wat ze daar geleerd heeft, gebruikt ze nu veelvuldig in haar eigen coaching en therapie sessies.

Wat is jou het meest bijgebleven van de opleiding door Mirian?

‘Waar is je adem?’ Dat zei Mirian heel vaak. En dat is meteen ook de essentie van lichaamsbewustzijn. Het maakt niet uit waar je mee bezig bent, het gaat erom dat je jouw automatische lichaamsreacties zo leert sturen dat je niet in de stress schiet. Dat doe je door bewust door te ademen terwijl je onder spanning staat. Het is elke keer een uitdaging om terug te gaan naar je balans.

Hoe gebruik je het geleerde nu in je eigen praktijk?

Het lichaamsbewustzijn combineer ik met energetische therapie. De hoogbegaafde en hooggevoelige mensen die bij mij komen, hebben vaak moeite met volledig in hun lichaam aanwezig te zijn. Als ze onder spanning staan, gaat de energie naar hun hoofd. Hun lijf is er nog wel, maar ze maken er niet echt contact mee. Energetisch gezien ga je dan uit je aarding. Dat is een spanningsreactie die ze enerzijds niet bewust voelen, maar anderzijds ervaren ze wel onrust. Het is dan eigenlijk onmogelijk om bij jezelf, je gevoel en je kern te blijven.

Kun je daar een voorbeeld van noemen?

Een dame die ik nu begeleid, is zeer hoogbegaafd en hooggevoelig, en zij is altijd moe. In de reguliere zorg kunnen ze niet ontdekken hoe dit komt. Ze kwam bij mij om te ontdekken hoe het mechanisme werkt waardoor ze niet kan ontspannen en opladen. Haar sympathische zenuwstelsel staat altijd aan; ze zit altijd in haar vechten-vluchten-bevriezen reactie. Daardoor staat ze continu onder hoogspanning. Haar parasympatische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor rust en herstel, doet niks.

Samen zijn we aan de slag gegaan met bewustwording: hoe voelt het voor haar op het moment dat ze ‘afwezig wordt’? Wanneer komt ze dan weer terug in haar lijf en hoe voelt dat? Ik leer haar om dat te kunnen sturen. Zodat ze zelf steeds weer kan terugkomen in het lijf. Dat lukt steeds beter. Ze heeft al gigantische sprongen gemaakt in bewustwording. Ze leerde om zelf invloed uit te oefenen, zodat ze in spannende situaties aanwezig kan blijven.

Dat is inderdaad wat Mirian doet en aan anderen wil leren. Hoe heb jij de leermethode van Mirian ervaren?

Mirians leermethode vind ik heel prettig. Je wordt in het diepe gegooid en moet het zelf gaan doen. Zo ervaar je zelf wat lichaamsbewustzijn is. Doordat je zelf ermee aan de slag gaat, voel je hoe de processen in je lichaam in elkaar steken. Je kunt heel creatief met Mirians methode omgaan; ik kan wel 100 spelvormen verzinnen om dit lichaamsbewustzijn te activeren.

Wat fijn is aan Mirian, is dat zij heel scherp is. Ze kijkt heel goed. Vaak als je een automatische reactie hebt, heb je dat zelf niet door. De bewegingen zijn vaak best subtiel. Je schrikt terug, maar een paar millimeter. Zij ziet dat en benoemt het: wat gebeurde daar? Dan besef je pas dat je eerst terugschrok voordat je een andere beweging maakte. Mirian helpt enorm in de bewustwording. Ze maakt helder wat verborgen was.

‘Ben je nou aan het voelen of aan het denken?’ Dat vraagt ze ook vaak. Op de vraag hoe je voeten aanvoelen, gingen veel cursisten eerst kijken naar hun voeten, maar niet voelen. Ze probeerden te bedenken hoe hun voeten moesten aanvoelen. De bedoeling is dat je echt met je aandacht naar je voeten gaat. Dat doet Mirian op een grappige manier. ‘Dat is een hoofd antwoord, geef nu eens een voel antwoord’. Lekker nuchter. Ze is zelf ook niet perfect en dat geeft ze gewoon aan. Ik vond dat heel prettig: doordat ze zei dat ze zelf ook nog leert, kwam ze gewoon ‘tussen ons in’ staan.

Wat vond je van het groepsverband?

In onze groep zaten nog zeven andere mensen. Dat was heel fijn: je ziet wat er bij anderen gebeurt. Iedereen heeft zijn eigen proces. Daar leer je veel van. Alleen al als je kijkt naar hun hoofd. We moesten bijvoorbeeld een balletje op de platte hand leggen en je hand sluiten als de ander het probeerde af te pakken. Als je dan kijkt naar dat verbeten gezicht… De lessen waren niet alleen leerzaam maar ook erg leuk. We hebben echt veel gelachen tijdens de opleiding.

Dat wist ik al van tevoren trouwens. Voordat ik aan de opleiding begon, wilde ik kennismaken met de werkwijze van Mirian. Ik had een afspraak gepland voor een uitgebreide sessie, samen met mijn twee oudste kinderen. Zo kon ik alvast ervaren wat ze doet en kijken of dit aansloot bij mijn ideeën. We vonden het alle drie erg leuk om te doen.

Kun je wat meer vertellen over die sessie met je kinderen?

We hebben veel soorten lichaamswerk gedaan, op de balansbal, maar ook zwaardvechten, landje veroveren en nog veel meer. Mijn kinderen zijn 14 en 12 en vonden het heel leuk. We hebben veel gelachen. Doordat ik dit met mijn kinderen deed, kwamen er allerlei dynamieken naar boven waar we ons niet bewust van waren. Zo kregen we snel inzicht in we hoe we met elkaar omgaan. We kregen bijvoorbeeld zwaarden van schuim en gingen meteen aan de slag zonder te weten wat de bedoeling was. Toen zei Mirian: ‘moet je niet weten wat je moet doen?’ Zo beseften we meteen dat wij dat altijd zo doen: gewoon aan een spel beginnen bijvoorbeeld, zonder eerst de spelregels te lezen. Dat doen we gaandeweg wel.

Sowieso werken die spelvormen heel goed met kinderen. ‘Zorg goed voor jezelf’, dat zegt Mirian ook vaak. Bijvoorbeeld bij het landje veroveren: mijn dochter riep steeds ‘au’ maar ging gewoon door. Mirian legde uit dat ze voor zichzelf mag zorgen en ook kan besluiten om te stoppen. Mijn zoon besefte dat hij boos wordt als hij pijn heeft. En dat hij er dan nog harder ingaat om wraak te nemen. Beseffen hoe je reageert, was best even confronterend. Maar het gaf hen ook een goed gevoel. Ook omdat je je even kunt uitleven. We gingen met een glimlach weer weg.

Raad je Mirians opleiding wel eens aan aan anderen?

Ja, al meerdere keren gedaan. Vooral aan holistisch therapeuten die trauma werk doen en rouwverwerking. Daarvoor is lichaamswerk heel geschikt, mits je goed doseert. Omdat je het energie-werk koppelt aan lichaamsbewustzijn. Je geeft dan mensen met een trauma hulpmiddelen in handen om zichzelf verder te helpen. Ik geloof daar erg in en wil mensen graag zelfredzaam maken. Zodat het niet nodig is om hen oneindig te begeleiden.

Zeker bij heftige trauma’s heeft iemand vaak herinneringen geblokt. Ze kunnen zich de traumatische ervaring niet actief herinneren, maar de lichaamsreacties zijn er nog wel. Ze schrikken bijvoorbeeld als iemand snel op hen afloopt. Dan schieten ze volledig in de stress. Wanneer ze leren hoe ze hiermee kunnen omgaan, kunnen ze fijner functioneren. Lichaamsbewustzijn is dan een goede manier om die triggers beter handelbaar te maken. Het echte verwerken komt later nog wel, maar ze kunnen voorlopig wel omgaan met stress reacties.

Wil je tot slot nog iets zeggen over Mirian?

Ook al heeft Mirian heel veel door, ze is niet zweverig. Totaal niet. Dat vind ik heel belangrijk, want als zij een zweverig type was geweest, hadden wij minder een klik gehad. Dan had ik minder geleerd. Mirian is recht door zee en duidelijk. Echt een aanrader.

Meer informatie

Mirians opleiding ‘De kracht van je hoofd zit in je lijf’ leert je hoe je fysieke coaching toepast. Heb je interesse in deze specialisatie in lichaamsbewustzijn? Klik dan op de button voor meer informatie.

© 2021 Mirian Rutten