06-51175420

Heb je vragen? Wil je gewoon even sparren? Of wil je weten wat het kost? Je mag me altijd bellen, mailen of appen.

06 - 51175420

Werkwijze

Hoe werkt Mirian?

Ik werk met fysieke begeleiding en energetische coaching om cliënten zich weer bewust te laten worden van zichzelf, hun lichaam en hun kracht. Meestal is de begeleiding individueel, maar het kan ook met een (kleine) groep. Daarnaast bied ik trainingen, groepstraining en opleidingen.

Een groot deel van mijn (groeps)trainingen en opleidingen vind je bij de agenda. Daarbij staat de betreffende werkwijze toegelicht.

Werkwijze coaching en begeleiding

Wanneer je niet precies weet wat je nodig hebt, of wanneer je graag individueel begeleiding wilt worden, is coaching/begeleiding een uitkomst. Dit begint altijd met een intakegesprek, waarin we samen kijken naar wat jij nodig hebt. Niemand is hetzelfde. Dus wat voor de één werkt, werkt niet automatisch ook voor een ander. Een persoonlijke aanpak, gericht op jou als individu, vind ik daarom belangrijk. 

Mijn sessies zijn altijd maatwerk. Daarbij zet ik verschillende werkwijzen in:

Fysieke coaching is niet hetzelfde als personal training in de sportschool. Je doet wel oefeningen, maar het is iets anders dan sporten. Het doel van deze fysieke oefeningen is bewustwording van je lichaam: lichaamsbesef.

Veel mensen – vooral managers en (hoog)begaafden – hebben de neiging ‘in hun hoofd’ te gaan zitten. Intuïtieve signalen redeneren ze weg. Het rationele vermogen neemt graag de overhand boven het zintuiglijke. Als je druk bent met gedachten, scenario’s, oorzaak-gevolg-vragen en wat de omgeving er wel niet van zal vinden, merk je de primaire zintuiglijke indrukken vaak niet eens meer op.

Andersom is ook het geval. Uit onderzoek blijkt dat communicatie voor 55 procent bestaat uit non-verbale signalen: lichaamstaal. Nog voordat je één woord hebt gesproken, wordt de geloofwaardigheid van jouw boodschap door de ontvanger al beoordeeld op basis van wat jij uitstraalt.

In mijn begeleiding sessies gaan we aan de slag met beide principes. Je wordt je meer bewust van je lichaam en je uitstraling. De fysieke coaching is vaak een combinatie van verschillende werkwijzen, elk met een verschillend doel. Hieronder licht ik de werkwijzen en doelen toe.

Bij Rots & Water ligt de nadruk op de fysieke weerbaarheid. Rots staat voor jezelf krachtig neerzetten, keuzes durven maken, grenzen aangeven, innerlijke kracht en aanwezig durven zijn. Water staat voor inleven in de ander, meebewegen, samenwerken en innerlijke rust.

De oefeningen versterken je zelfvertrouwen en je sociale en communicatieve vaardigheden. Je leert duidelijker te communiceren, je eigen ruimte in te nemen en zodoende steviger in je schoenen te staan.

Ademhalingsoefeningen zijn een belangrijk onderdeel van fysieke begeleiding. In stresssituaties schiet je ademhaling omhoog, zowel qua locatie (borstkas) als qua frequentie. Als je niet goed in je vel zit en je je 'onveilig' voelt, blijft die ademhaling consequent hoog. Je lichaam bevindt zich daardoor in een permanente stresshouding van vechten, vluchten of bevriezen. Je spieren staan op spanning en je krijgt hoofdpijn. Je eet slechter, gaat slechter slapen en zo kom je feitelijk terecht in een vicieuze cirkel van aanhoudende stress.

Tijdens mijn begeleiding word je je hiervan bewust. Je leert oefeningen die je ademhaling weer omlaag brengen (naar je buik). Je leert je lijf hoe het kan ontspannen en hoe je de balans kunt terugbrengen. Het gevolg is, dat je veel minder klachten gaat ervaren.

Opstellingen, ook wel systemisch werk genoemd, helpen om inzicht te krijgen in jouw plaats in een groep. Dat kan je familie zijn, het team waarin je werkt, je klas of je vriendenkring. In elke groep heeft iedereen zijn specifieke plek en vervult iedereen zijn eigen rol. Inzicht in welke rol jij vervult in een bepaald systeem, helpt je bij het begrijpen van sociale, psychische of zelfs lichamelijke klachten. Als je begrijpt wat er gebeurt en waar iets vandaan komt, kun je er iets mee doen. Waarom voel je je zo ongemakkelijk op die plaats? Verandert de energie of de dynamiek als je op een andere plaats gaat staan of een iets andere rol op je neemt? Gebeurt er iets als je je groot maakt en in het midden gaat staan, in plaats van ineengedoken in een hoekje?
Deze oefeningen bieden inzicht en helpen je om klachten te verhelpen en te voorkomen. Geschikt voor managers, maar ook voor andere volwassenen en jongeren.

Bij energetische coaching help ik je bij het opnieuw leren voelen en bepalen van jouw persoonlijke grenzen. Je energieveld, jouw persoonlijke ruimte, speelt een grote rol in je emotionele en fysieke welzijn. Is dit energieveld verstoord, dan kan dit leiden tot fysieke en mentale klachten.

Doordat mensen vaak jarenlang over hun eigen grenzen heen zijn gegaan – om gezien te worden of omdat ze zich voortdurend proberen aan te passen aan de verwachtingen van de omgeving – zijn ze zichzelf kwijt geraakt. Het terugbrengen van de balans en een ontspannen gevoel van eigenwaarde zijn dan eerste hulpmiddelen. Ik maak hierbij onder meer gebruik van reiki en van opstellingen.

Wil je weten hoe ik jou verder kan helpen?

Neem dan contact op via

(+31) 6 51175420

of stuur een berichtje via het contactformulier.

© 2021 Mirian Rutten